Řešení protierozní ochrany na rozhraní povodí v různých projektech pozemkových úprav - Hakl, Filip (Jihočeská univerzita, 2011)
Eroze je přirozený přírodní proces. Člověk však svou činností erozní jevy urychluje a tím ohrožuje jednu z nejcennějších složek životního prostředí ? půdu, která se obtížně tvoří po stovky a tisíce let. V České republice je vodní erozí ohrožena více než třetina a větrnou erozí asi desetina zdejších půd . Když k tomuto objemu připočteme půdy, které jsou zabírány novými stavbami, vyjde nám, že kvalitní půdy poměrně rychle ubývá. Tato práce se zabývá výpočty a řešením vodní eroze v katastru obce Protivec, pomocí univerzální rovnice USLE, modifikované rovnice MUSLE a metody CN křivek. Výsledné hodnoty jsou porovnány s hodnotami z projektu komplexní pozemkové úpravy a jsou navržena protierozní opatření.
Erosion control solutions on the boundary river basins in different projects land adjustment
Keywords: vodní eroze; pozemkové úpravy; protierozní ochrana; povodí; water erosion; land adjustment; erosion control; basin