Rotační angiografie - Jašarová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Digitální subtrakční angiografie (DSA) je speciální rentgenové vyšetření cévního řečiště. Navzdory rozvoji jiných zobrazovacích metodik neztratila dosud na významu. V 60. a 70. letech se vypracovala na nejdetailnější metodu zobrazení cévního systému. DSA vyžaduje mnohem nákladnější zařízení a vybavení nástroji a přístroji než před pouhými deseti lety. Nákladnost je však vyvážena kvalitou a množstvím informací. DSA také zůstává invazivní metodou. Nejpoužívanější technikou záznamu v angiografii je v současné době jedno nebo dvou projekční systém k získání kompletního obrazu cévního řečiště. Běžné metodiky vyžadují dva nástřiky kontrastní látky pro tutéž oblast těla. Rotační angiografie je speciální moderní technika pro prostorové zobrazení tepen. Nejvíce se využívá pro zobrazení krčních či mozkových tepen. Její princip spočívá v provedení nástřiku kontrastní látky do tepny, kdy následně snímkujeme vyšetřovanou oblast za současného otočení C-ramene o 180°. Výslednou angiografii můžeme velmi dobře hodnotit tím, že pomalu postupně provádíme otáčení obrazu. Pokud zobrazíme stejnou oblast ještě jednou bez nástřiku kontrastní látky, získáme masku pro DSA a obě sekvence můžeme subtrahovat. Tím získáme zobrazenou pouze tepnu, stejně jako při klasické DSA.
Rotational angiography
Keywords: Rotační angiografie; Digitální subtrakční angiografie (DSA); Akvizice; Izocentrum; Rotace; Kontrastní látka; Rotational angiography; Digital Subtraction Angiography; Acquisition; Isocentrum; Rotation; Contrast medium