Vliv supranutričních dávek organické formy selenu na vybrané krevní parametry králíků - Mirandová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Selen je významný esenciální mikroprvek, který v organismu působí prostřednictvím celé řady selenoproteinů. Jak jeho nedostatek, tak i nadbytek má však na organismus negativní vliv. V posledním období se při léčbě různých onemocnění lidí využívají supranutriční dávky tohoto prvku. Předkládaná bakalářská práce se zabývá vlivem supranutričních dávek organické formy selenu (selenem obohacená řasa Chlorella) na koncentraci selenu v krevním séru a vybrané krevní parametry králíků (hodnota hemoglobinu a hematokritu, počty leukocytů a erytrocytů, koncentrace močoviny, obsah triglyceridů, hodnota gama-glutamyltransferáty a celková koncentrace plazmatických bílkovin). Devítitýdenní experiment byl proveden na 18 králících, kteří byli rozděleni do 3 pokusných skupin. Skupina 1 (kontrolní) přijímala selen v dávce 0,15 mg/kg sušiny krmiva, skupina 2 v dávce 0,3 mg/kg sušiny krmivaa skupina 3 v dávce 4,3 mg/kg sušiny krmiva. Po dobu experimentu nebyly zaznamenány klinické projevy související s případnou toxicitou selenu. Supranutriční dávky vedly u skupiny 3 k rychlejšímu a statisticky významnému zvýšení koncentrace selenu v krevním séru. Parametry hemopoézy, růstu a látkového metabolismu nebyly u skupin 2 a 3 se supranutričními dávkami negativně ovlivněny. Výsledky nepotvrzují jednoznačný pozitivní či negativní účinek supranutriční dávky Se na vybrané krevní parametry. Z výsledků vyplývá, že pro suplementaci králíků jsou vhodné doporučené dávky selenu (0,15 mg Se/kg sušiny krmiva).
The influence of supranutritive dosages of organic forms of selenium on selected blood parameters of rabbits
Keywords: organický selen; selenoproteiny; Chlorella; krevní parametry; králíci; organic selenium; selenoproteins; Chlorella; blood parameters; rabbits