Problematika ocenění specifických nemovitostí - víceúčelová stavba - Hlízová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce je založena na konkrétním případu předvedením komplikací při oceňování specifických nemovitostí cenou obvyklou. Vybranou nemovitostí je pro tento případ víceúčelová stavba se třemi bytovými jednotkami a komerčním prostorem. V rámci literární rešerše jsou definovány základní pojmy využívané v oceňování, jsou zde rozebrány metody, které se uplatní při ocenění cenou obvyklou, a to v obecné rovině i v rovině stanovené zákonem. Praktická část je zaměřena na samotný odhad ceny nemovitosti. Jde o objekt s víceúčelovým užitím, a proto je využita kombinace několika metod pro výpočet výsledné ceny. Pro kontrolu stanovené ceny je nemovitost oceněna i cenou zjištěnou dle vyhlášky.
Specific real estate appraisal matter - multifunctional structure
Keywords: oceňování; administrativní cena; cena obvyklá; víceúčelová stavba; rodinný dům; komerční stavba; appraisal; standard price; administrative price; multifunctional building; detached house; commercial building