Hodnotový systém seniorů - Bernátová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na životní styl a hodnotový systém seniorů. Vychází z odborné literatury a zjištěných informacích o dané problematice. Teoretická část popisuje proces stáří a stárnutí. Zaměřuje se na jednotlivé roviny, které tomuto procesu podléhají. Dále jsou zmiňována periodizace věku, životní styl a hodnotový systém, rizikové faktory ohrožující zdravý životní styl u seniorů, stereotypy, mýty o stáří a v neposlední řadě je zde podán přehled současného systému péče o seniory v České republice. Je rozdělen na oblast zdravotní péče a sociální péče. Výzkumná část se zaměřuje na celkový životní styl a to zejména na volnočasové aktivity, stravovací návyky. Dále zjišťuje preferenci hodnot u seniorů žijících na vesnici a ve městě. Byly potvrzeny 2 stanovené hypotézy (týkající se aktivity seniorů a stravovacích návyků). Hypotéza 1 nebyla souborem respondentů potvrzena.
Value system of seniors
Keywords: Hodnota; Péče; Senior; Služba; Stárnutí; Životní styl; Aging; Care; Lifestyle; Senior; Service; Value