Vzdělávání zaměstnanců prostřednictvím opatření 1.1 OP LZZ v období 2007 - 2013 a jeho souvislosti s regionálním rozvojem - Malá, Renata (Jihočeská univerzita, 2017)
Přehled řešené problematiky práce je zaměřen na lidské zdroje a vzdělanost. V práci je zachycena úloha vzdělanosti v regionálním rozvoji, role lidských zdrojů v ekonomickém růstu a podpora vzdělávání skrze veřejné výdajové programy a opatření 1.1 OP LZZ. Jsou charakterizovány metody hodnocení vzdělanosti a ekonomické výkonnosti regionů. Teoretickou část práce uzavírá znalostní ekonomika a vzdělávání v kontextu s problematikou Práce 4.0. Cílem diplomové práce je zhodnocení vzdělanostní struktury obyvatelstva ČR a její vazby a souvislosti s podporou vzdělávání zaměstnanců ve firmách v rámci oblasti podpory 1.1 OP LZZ v období 2007 2013 a s rozvojem regionů. Součástí práce je zachycení vývoje HDP v jednotlivých krajích ČR v letech 2005 2014. Teoretický přínos práce reflektuje provedené analýzy a potvrzuje, že přední místa v objemu vyčerpaných finančních zdrojů poskytnutých z 1.1 OP LZZ patří i strukturálně problémovým a zároveň vzdělanostně slabým krajům. Praktickým přínosem práce je možné využití poznatků v oblasti firemního vzdělávání a regionálního rozvoje v programovém období 2014 2020.
Employee training trough 1.1.of OP HRE in the programming period 2007 - 2013 and its links with regional developement
Keywords: Vzdělání; lidské zdroje; vzdělávání zaměstnanců; OP LZZ; regionální rozvoj; HDP; Education; Human Resources; employee training; OP HRE (Operational Programme Human Resources and Employment); regional development; GDP