Tkáňově specifická role adenosinového receptoru při imunitní reakci - Strych, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo zjistit tkáňově specifickou roli adenosinového receptoru v larvách Drosophila melanogaster po infekci parazotoidní vosičkou Leptopilina boulardi. Role adenosinového receptoru v diferencujících se hemocytech a jeho role v transportu glukózy do vyvíjejích se tkání při imunitní reakci byla analyzována použitím mitotické rekombinace s mutantním adenosinovým receptorem. Bylo také otestováno propojení adenosinové a Jak-Stat signalizece.
The tissue specific role of adenosine receptor during immune response
Keywords: Sobecký imunitní systém; Drosophila melanogaster; Leptopilina boulardi; mitotická rekombinace; imunometabolismus; adenosinová signalizace; Jak-Stat signalizace.; Selfish immune system; Drosophila melanogaster; Leptopilina boulardi; mitotic recombination; immunometabolism; adenosine signaling; Jak-Stat signaling.