Komparativní analýza českého a francouzského spotřebitelského práva s důrazem na distanční smlouvy a rozbor příslušné francouzské právní terminologie s glosářem - Kadlec, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem bakalářské práce je zpracování komparativní analýzy českého a francouzského spotřebitelského práva zejména v oblasti uzavírání smluv na dálku. Druhým cílem je provedení jazykového rozboru francouzských právních termínů a vypracování dvojjazyčného glosáře. Práce je rozdělena do pěti kapitol, které jsou vnitřně členěny na podkapitoly. První kapitola představuje pojem spotřebitelské právo a jeho charakteristické rysy. Druhá kapitola se věnuje právní úpravě spotřebitelského práva v České republice. Třetí kapitola je zaměřena na právní úpravu spotřebitelského práva ve Francii. Čtvrtá kapitola obsahuje porovnání české a francouzské právní úpravy spotřebitelského práva a v páté kapitole je proveden jazykový rozbor vybraných francouzských termínů. Součástí páté kapitoly je rovněž francouzsko-český glosář. Práce je ukončena závěrem se zhodnocením a obsahuje résumé ve francouzštině.
Comparison of the Czech and French Consumer Law with emphasis on Distance contracts and analysis of the relevant French Legal terminology with a glossary
Keywords: spotřebitelské právo; české spotřebitelské právo; francouzské spotřebitelské právo; analýza; spotřebitel; podnikatel; distanční smlouvy; spotřebitelské smlouvy; Consumer law; Czech consumer law; French consumer law; consumer; entrepreneur; analysis; distance contracts; consumer contracts