Analýza vývojových tendencí kriminality v Jihočeském kraji od doby zřízení vyšších územních samosprávných celků - Troupová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu vývojových tendencí kriminality v Jihočeském kraji od doby zřízení vyšších územních samosprávných celků z hlediska teoretického i praktického. Cílem této diplomové práce bylo zmapovat vývoj kriminality na území Jihočeského kraje v posledních 14 letech, a zjistit aspekty, které ho ovlivňují. V teoretické části jsou charakterizovány základní pojmy jako kriminalita, její pojetí, latentní a registrovaná kriminalita či stav, struktura a dynamika v rámci kriminality. Dále jsou vymezeny faktory, respektive aspekty, ovlivňující vývoj kriminality, nicméně také jednotlivé druhy kriminality, a v neposlední řadě systém prevence kriminality. Druhá část teoretické oblasti je zaměřená na vymezení územního členění České republiky a specifické charakteristiky Jihočeského kraje. Praktická část diplomové práce zahrnuje kvantitativní výzkum, v němž byla použita technika sekundární analýzy dat, respektive analýzy dokumentů. Pro výzkumný soubor byly vybrány statistiky Policie České republiky, které byly dále zpracovány a použity pro analýzu kriminality pouze v rámci Jihočeského kraje s důrazem na jednotlivé zkoumané oblasti. Aspekty ovlivňující vývoj kriminality byly pojmenovány a charakterizovány v teoretické části v ohledu na jejich teoretický rámec. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že v rámci zkoumaného období se kriminalita nezvýšila o 10 %, naopak se během zkoumaného období snížila celkem o 21,2 %. Dále bylo zjištěno, že se v jednotlivých letech zkoumaného období mění poměrné zastoupení jednotlivých druhů kriminality. Z výsledků vyplynulo, že nejvíce rozdílně je v jednotlivých letech zkoumaného období zastoupena hospodářská a násilná kriminalita. Cíl mé diplomové práce byl splněn. Domnívám se, že práce by mohla sloužit odborné veřejnosti k ucelení informací o vývoji kriminality v Jihočeském kraji či jako studijní materiál.
Analysis of crime trends in South Bohemia since the establishment of higher territorial self-governing units
Keywords: Kriminalita; trestný čin; pachatel; prevence kriminality; vyšší územně samosprávné celky; územní členění; Crime; criminal offense; offender; crime prevention; higher local government units; territorial organization