ÚČINKY ENERGETICKÝCH NÁPOJŮ NA LIDSKÝ ORGANISMUS A ÚROVEŇ INFORMOVANOSTI O TÉTO PROBLEMATICE U ADOLESCENTŮ - Andrýsková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá účinky energetických nápojů na lidský organizmus a významem energetických nápojů v dietním režimu u adolescentů v České republice. Teoretická část diplomové práce prezentuje energetické nápoje, uvádí historii ve výrobě nápojů, aktuální trh a spotřebu těchto nápojů ve světě. Teoretická část také podrobněji charakterizuje jednotlivé složky energetických nápojů a popisuje jejich působení na lidský organizmus. Dále je v teoretické části charakterizováno období adolescence, je představena vhodná výživa, pitný režim a pohyb v životě adolescentů. Praktická část analyzuje míru konzumace energetických nápojů u adolescentů, jejich informovanost o složení nápojů a možných nežádoucích účincích po konzumaci. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření. Získané údaje jsou zpracovány v grafické a tabulkové podobě.
The effects of energy drinks on the human organism and the level of information on this issue among adolescents.
Keywords: Energetické nápoje; kofein; taurin; spotřeba; adolescence; výživa; Energy drinks; caffeine; taurin; consumption; adolescence; nutrition