Ověření vybraných nivelačních přístrojů dle normy ČSN ISO 17123-2, s ohledem na dodržení nutnosti použití justovaných přístrojů při měření pro pozemkové úpravy - Mikolášová, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je ověřit přesnost nivelačních přístrojů podle normy ČSN-ISO 17123-2: Optika a optické přístroje Terénní postupy pro zkoušení geodetických a měřických přístrojů Část 2: Nivelační přístroje. Testovány jsou dva nivelační přístroje, a to Sokkia C320 (v.č. 322821) a Trimble DiNi 22 (v.č. 05-3240). Teoretická část je zaměřena na popsání základních nivelačních metod, nivelačních přístrojů a dalšího potřebného vybavení. V praktické části jsou provedeny dva způsoby měření, zjednodušený a kompletní postup zkoušky. Získané údaje jsou početně zpracovány a porovnány s údaji stanovenými výrobcem pomocí statistických testů.
Verification of selected leveling devices according to PN-ISO 17123-2, with regard to compliance necessity of using certified instruments for the measurement of landscaping
Keywords: geodezie; nivelace; nivelační přístroj; přesnost; statistické testy; směrodatná odchylka; geodezie; leveling; leveling instrument; accuracy; statistical tests; standard deviation