Ústní interakce v hodinách cizího jazyka (na pozadí španělštiny) - Zelinková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je prohloubit povědomí o důležitosti ústní interakce v cizojazyčném vyučování (na pozadí španělštiny), jako páté jazykové komunikativní kompetence a zároveň poukázat na to, jaké jsou možnosti jejího systematického rozvíjení. Autorka vychází ze studií didaktických publikací, především pak z monografie Radomíra Choděry a Lumíra Riese Výuka cizích jazyků na prahu nového století a Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Ve své práci se opírá zejména o Choděrovy a Riesovy zásady cizojazyčného vyučování, jež se v poslední době řadí mezi nejmodernější metody ve výuce cizích jazyků a které dále rozpracovává. Praktická část uvádí návrhy jazykových aktivit pro jazykové úrovně A1, A2, B1, které mají za cíl rozvoj komunikativních dovedností, především pak ústní interakce. Aktivity jsou doplněny různými pomocnými materiály umístěnými v přílohách.
Dialog interaction in a foreign school-teaching (in this case in the Spanish language)
Keywords: ústní interakce; didaktika; metodika; cizí jazyk; španělština; jazykové aktivity; didaktické aktivity; komunikace; lingvistika; komunikativní kompetence; Společný evropský referenční rámec pro jazyky; dialog interaction; school-teaching; Spanish language; linguistic; communicative; the New Century and the United European Network for Linguistics in particular; methods of foreign language; activities for the language levels; activities