Hydrologické modelování v GIS - Lippl, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je představit metody počítačem podporovaného hydrologického modelování. Metody jsou demonstrovány na povodí Jenínského potoku, které slouží od roku 2004 jako experimentální povodí Katedry pozemkových úprav Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Hydrologické analýzy jsou řešeny v softwaru ArcGIS 9.2 úroveň ArcView a jeho nadstavby ArcHydro. Podkladem pro testování funkcionality byly digitalizované vrstvy vrstevnic, rozvodnice a vodního toku. Následně byly výsledky porovnány se skutečností a rozebrány možné odlišnosti. Výsledkem je zhodnocení použitelnosti jednotlivých nástrojů uvedeného softwaru pro úlohy řešené v oblasti hydrologie povodí. Tato práce bude zároveň sloužit jako metodický postup použití nadstavby ArcHydro pro rozšíření výuky modelování v předmětech týkajících se hydrologie povodí.
Hydrologic modelling in GIS
Keywords: GIS; ArcHydro; povodí; povrchový odtok; digitální model terénu; GIS; ArcHydro; catchment; surface runoff; digital terrain model