Aktivity a terapie za asistence zvířat v kontextu sociálních služeb - Mikuličová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce mapuje poskytování aktivit a terapií za asistence zvířat v kontextu sociálních služeb. Blíže se zabývá průběhem aktivit a terapií za asistence zvířat v Domově pro seniory TEP, centru sociálních služeb ve Veselí nad Lužnicí a zjišťuje přínos aktivit a terapií pro jeho uživatele. V teoretické části jednotlivé kapitoly definuji stáří a stárnutí, domovy pro seniory, aktivity a terapie za asistence zvířat, jejich přínos v domově pro seniory a organizace působící v této oblasti. Praktická část práce je tvořena výzkumem, jehož hlavním cílem bylo zmapovat poskytování aktivit a terapií za asistence zvířat v Domově pro seniory TEP, centrum sociálních služeb ve Veselí nad Lužnicí, dále zjišťuje přínos aktivit a terapií z pohledu uživatelů/uživatelek. Byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, dále byla použita metoda dotazování a technika polostrukturovaných rozhovorů. Využito bylo také zúčastněné pozorování a sekundární analýza dat. Výzkumný soubor byl tvořen pěti uživateli, kteří využívali aktivity a terapie za asistence zvířat déle než 1 rok a jejich věk byl vyšší než 65 let. Výsledky byly zpracovány do případových studií. Z výzkumu vyplývá, že aktivity a terapie za asistence zvířat v domově pro seniory probíhají formou návštěvního a rezidentního programu. Přínos zvířat vidí uživatelé zejména ve zlepšení psychického stavu, komunikace s personálem, procvičování paměti a jemné i hrubé motoriky. Přímý vliv na získávání nových přátelství 3 z 5 uživatelů nepociťují. Tato práce může posloužit především pracovníkům domovů pro seniory, ve kterých se praktikují aktivity a terapie za asistence zvířat, a kteří by chtěli získat přínos z pohledu uživatelů/uživatelek. V neposlední řadě může pomoci přiblížit aktivity a terapie za asistence zvířat široké veřejnosti.
Animal Assisted Activity and Animal Assisted Therapy in Context of Social Services
Keywords: stáří; stárnutí; domov pro seniory; aktivity a terapie za asistence zvířat; old age; aging; retirement home; animal assisted activity and animal assisted therapy