Interkulturní výchova a její využití ve volném čase dětí a mládeže - Tykvartová, Oľga (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá vymezením interkulturní výchovy a základních pojmů, které jsou v rámci její teorie často užívány a způsoby její aplikace v rámci školního a mimoškolního vzdělávání. Mapuje aktuální situaci v oblasti interkulturního vzdělávání v Evropě a České republice. Vyústěním práce je nástin aplikace interkulturní výchovy do volnočasové sféry současné mládeže.
Intercultural Education and its Application in the Free Time of the Youth
Keywords: interkulturní výchova; kultura; kulturní pluralismus; stereotypy a předsudky; etnocentrismus; xenofobie; rasismus; interkulturní komunikace; interkulturní kompetence; volný čas dětí a mládeže; intercultural education; culture; cultural pluralism; stereotypes and prejudice; ethnocentrism; xenophobia; racism; intercultural communication; intercultural competence; free time of the youth