Reprodukce a management chovu vybraných plemen masného skotu - Návarová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Literární přehled bakalářské práce se zabývá managementem chovu skotu, popisem plemen aberdeen angus, limousine a charolais. V následující kapitole práce je popsáno ekologické zemědělství, jelikož do práce jsou zařazeny podniky, které chovají skot v ekologickém zemědělství. Nadcházející kapitola bakalářské práce se věnuje reprodukci masných plemen skotu. Cílem práce bylo vyhodnocení úrovně reprodukce a managementu po celoroční průběžné analýze. Praktická část práce je zaměřena na hodnocení průběhu porodu, výsledky diagnostiky březosti, hmotnosti (telat při porodu a při odstavu) a na výsledky vyšetření spermatu. Výsledky pro tuto práci byly zjišťovány v šesti podnicích z průvodních listů skotu, evidence zootechnika a spermiogramů býků. V závěru práce jsou výsledky shrnuty a zhodnoceny. Podniky zaměřené na chov plemene limousine a charolais zařazují býka do stáda na dobu přibližně dvou měsíců. Podnik věnující se chovu plemene aberdeen angus má býka zařazeného ve stádě většinu roku. Častější výskyt obtížných porodů byl u plemene limousine zaznamenán v podniku Rolnická Skalná a jejich počet značně přesahoval průměr výskytu komplikovaných porodů u tohoto plemene. U plemene charolais byl vyšší výskyt obtížných porodů analyzován v podniku SPO-ZEM Nový Kostel. Počet obtížných porodů zaznamenaných u podniku zaměřeného na chov plemene aberdeen angus mírně převyšoval průměr plemene. Nejvyšší úspěšnost zabřeznutí byla zjištěna u podniků SPO-ZEM Nový Kostel, Farmy Třebeň a Anonymu. Neuspokojivé úrovně zabřeznutí dosáhl podnik Naturland. Podniky chovající plemeno limousine dosahovaly nižších porodních hmotností, ale i přes to byly hodnoty uspokojivé. Odstavové hmotnosti telat byly v těchto podnicích vyhovující. Podniky zaměřené na chov plemene charolais dosahovaly nevyhovujících hodnot v průměrné porodní hmotnost, ale výborných hodnot v odstavové hmotnosti. U plemene aberdeen angus byla u jalovic dosažena vyhovující průměrná hmotnost při odstavu, kdežto u býků byla hmotnost nižší, než je u plemene běžné. Z celkového počtu 12 sledovaných býků byli všichni plemeníci na začátku připouštěcího období plodní. Na konci připouštěcího období byla u tří býků diagnostikována neplodnost a u jednoho býka bylo analyzováno vysoké množství nepohyblivých spermií. U těchto býků byla nasazena léčba, která se po třetím odběru ukázala jako účinná pouze u dvou plemeníků. Býci, u kterých léčba nezabrala, byli vyřazeni z chovu.
Reproduction and management of selected breeds of beef cattle
Keywords: skot; telata; plemenice; reprodukce; hmotnost; březost; sperma; plemeník; cattle; calves; breeds; reproduction; weight; pregnancy; semen; bull.