Simulace vlivu potenciálně vybudované vodní nádrže na odtok vody z vybraného povodí - Hořejší, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce skládající se z rešeršní a z praktické části je zaměřena na jednu z důležitých funkcí vodních nádrží - retenci vody. Cílem diplomové práce je ve zvoleném povodí provést pomocí hydrologického modelu HEC-HMS simulaci vlivu vybudované vodní nádrže na odtok vody z povodí a tedy ukázat, jak jsou vodní nádrže schopny ovlivnit hydrogram při srážko-odtokových událostech. V rešeršní části práce jsou definovány vodní nádrže a jejich dělení. Následně jsou popsány, jak srážky a odtok, tak samotný srážko-odtokový proces. V závěru rešeršní části jsou popsány jednotlivé hydrologické modely, blíže je pak specifikován hydrologický model HEC-HMS. Praktická část se skládá z popisu povodí a popisu vybudované vodní nádrže. Dále následuje popis použité metody, včetně nutných výpočtů pro hydrologické modelování. Na závěr jsou uvedeny zjištěné výsledky a jejich vyhodnocení.
Impact analysis of the potentially constructed reservoir on runoff from a selected catchment
Keywords: vodní nádrže; srážko-odtokové události; transformace povodňové vlny; hydrologické modelování; HEC-HMS; water reservoirs; rainfall-runoff events; transformation of the flood wave; hydrologic modelling; HEC-HMS