Včelí produkty a možnosti jejich využití - Lukášková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je popsat význam včely medonosné se zaměřením na včelí produkty. Včela medonosná svou opylovací činností zajišťuje rozmnožovaní hmyzosnubných rostlin, podílí se na ochraně životního prostředí a zvyšuje výnosy kulturních plodin. Produkty včely medonosné mají všestranné využití. Med je kvalitní doplněk stravy. Včelí vosk a propolis jsou pro své vlastnosti významnou surovinou pro kosmetický průmysl. Včelí jed je využíván při léčbě alergie na blanokřídlí hmyz. Pyl slouží jako zdroj energie a mateří kašička se používá při léčbě nemocí s poškozením centrálního nervového systému.
Bee products and possibilities of their use
Keywords: včela; med; pyl; včelí vosk; mateří kašička; propolis; včelí jed; bee; honey; pollen; beeswax; royal jelly; propolis; bee poison