Vliv jezdce na délku kroku u koně - Vrabčeková, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Mechanika pohybu je jedním z výkonnostních ukazatelů u koní. Je ovlivněna vlivy vnitřními a vnějšími. Tato bakalářská práce se zabývá vlivem úrovně jezdce na délku kroku u koní v kroku a v klusu. Do pokusu bylo zapojeno 5 koní různých plemen ze ZF JU v Českých Budějovicích a 4 jezdci různé pokročilosti (začátečník, mírně pokročilý, pokročilý a sportovní jezdec). Pomocí videozáznamů byly testovány tyto parametry: rychlost chodu, délka kroku, výška zvednutí levé přední a levé zadní končetiny, úhel nosu se zemí a úhel v ganaších v kroku i v klusu. Měřením byl dokázán statisticky vysoce významný vliv jezdecké úrovně a schopnosti jezdce na mechaniku pohybu koně, a to nejvíce u výšky zvednutí končetin, délky kroku a rychlosti. S rostoucí úrovní jezdce se rychlost chodů a výška zvednutí končetin zvyšovaly, délka kroků se prodlužovala. Úhel nosu se s rostoucí úrovní jezdce blížil hodnotě 90° a hodnota úhlu v ganaších se s rostoucí úrovní jezdce snižovala. Největší rozdíly byly zjištěny mezi začátečníkem a sportovním jezdcem v klusu. Rozdíly v kroku byly menší než v klusu, ale stále vykazovaly stejný trend. Vliv jezdce na mechaniku pohybu je podle zjištěných výsledků velmi významný. Kůň s jezdcem vyšší úrovně dokáže dosáhnout většího výkonu a umí lépe ukázat své přednosti. Toho lze využít na závodech, výstavách nebo také při prodeji koně.
The influence of the rider on the length of the step of horse
Keywords: kůň; jezdec; krok; klus; délka kroku; mechanika pohybu; horse; rider; walk; trot; the length of the step; mechanics of movement