Motiv smrti v dětské četbě - Kuboušková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se věnuje motivu smrti v četbě určené pro děti a mládež. V úvodní části se zabývá historií vnímání smrti a představami smrti v lidových vrstvách. Také se dotýká myšlení o původu smrti, což zahrnuje tři mýty o smrti ? Epos o Gilgamešovi, prvotní hřích u Adama a Evy, oběť Ježíše Krista. Následuje pohled na vnímání smrti z dnešního hlediska a z pohledu dětí. Motiv smrti v dětské četbě analyzujeme pomocí čtyř dětských knih vydaných v posledních letech, ve kterých se motiv smrti objevuje v různých podobách a pojetích.
The Theme of Death in Children's Literature