Vliv pandemie COVID-19 na práci na radiologických odděleních ve vybraných nemocnicích v České republice - Dobiášová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2022)
V březnu roku 2020 se v České republice začali vyskytovat první pacienti s onemocněním COVID-19, proto musela být přijata opatření k ochraně jak pracovníků nemocnic, tak i pacientů. Na tuto situaci musely reagovat i nemocnice, jako poskytovatelé zdravotní péče. Se vzrůstajícím výskytem epidemie, vznikaly v nemocnicích covidové jednotky, často na úkor běžných lůžek, ale někdy i celých oddělení. Tato omezení ovlivnila i chod na radiologických odděleních, kde docházelo k omezení plánovaných vyšetření. Cílem diplomové práce bylo provést analýzu vlivu pandemie COVID-19 na práci na radiologických odděleních a současně provést analýzu a strukturu vyšetření na radiologických odděleních v období březen 2019 až únor 2021 ve vybraných nemocnicích. V teoretické části diplomové práce jsou definovány pojmy z radiologického oddělení, zejména vyšetřovací metody, jsou zde popsány a rozděleny kontrastní látky, ale také jejich nežádoucí účinky. Další část se věnuje principům radiační ochrany, její využití ve zdravotnictví, ochraně radiologických pracovníku v období pandemie COVID-19, v poslední kapitole teoretické časti jsou uvedeny dosud zjištěné poznatky o původci způsobující onemocnění COVID-19, ale také použití ochranných pomůcek. Výzkumná část seznamuje s výsledky dotazníkového šetření mezi 64 respondenty, popisuje, jaká opatření přijala nemocnice na ochranu personálu v období pandemie COVIDU-19. Byla vyhodnocena a analyzovaná poskytnutá data o počtu a struktuře vyšetření z jednotlivých nemocnic. 86 % respondentů odpovědělo, že pandemie COVID-19 ovlivnila počty a strukturu vyšetření.
The impact of the COVID-19 pandemic on the work radiology departments in selected hospitals in the Czech Republic
Keywords: Radiologie; radiologická vyšetření; radiační ochrana; kontrastní látky; COVID-19; pandemie; Radiology; radiological examinations; radiation protection; contrast agents; COVID-19; pandemic