Obezita gynoidního typu a její ovlivnění dietou. - Zadražilová, Františka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá obezitou gynoidního typu a ovlivnění stavu obezity dietou. V úvodu teoretické části je práce zaměřena na definování gynoidní obezity, charakteristiku gynoidního typu obezity, její vznik a komplikace, dále jsou charakterizovány metabolický syndrom Y, komlexní dekongestivní program a dieta při léčbě gynoidní obezity. Praktická část práce se věnuje úpravě stravovacího režimu a vlivu restrikce sacharidů na změnu stavu gynoidního typu postavy. Soubor šetřených žen byl podroben antropometrickému šetření před a po skončení intervence. Na základě zjištěných dat byla vypracována přehledná prezentace výsledků s cílem určit efektivitu diety na gynoidní typ obezity.
Obesity of gynoid type and its effect on diet.
Keywords: gynoidní obezita; metabolický syndrom Y; komplexní dekongestivní terapie; dieta; restrikce sacharidů gynoidní obezita; metabolický syndrom Y; komplexní dekongestivní terapie; dieta; restrikce sacharidů; gynoid obesity; metabolic syndrome Y; complex decongestive therapy; diet; restriction of carbohydrates