Analýza vnitřního a vnějšího prostředí vybraného podniku - Bílkovská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Prostředí, ve kterém se firma nachází, zahrnuje faktory, jejichž působení může vytvářet nové příležitosti nebo se může jednat o potenciální hrozby pro její existenci. Z tohoto důvodu je nutné okolí firmy pozorně monitorovat a systematicky analyzovat. K určení vnějších faktorů je použita STEP analýza a Porterův model pěti konkurenčních sil v odvětví. Pro zhodnocení vnitřních a vnějších faktorů ovlivňující úspěšnost organizace je použita SWOT analýza. Provedený výzkum nalezne silné a slabé stránky podniku, jeho ohrožení a příležitosti. Na základě zjištěných informací jsou navrhnuty postupy jak maximálně využít příležitosti a eliminovat dopad ohrožení na podnik.
Analysis of the company's internal and external environment
Keywords: STEP analýza; SWOT analýza; prostředí podniku; strategické řízení; STEP analysis; SWOT analysis; environment; strategic management