Měření respirace u vybraných mutantů octomilky obecné (Drosophila melanogaster) - Miklasová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je experimentálně zaměřena. Hlavním úkolem bylo porovnat respiraci a zjistit rozdíly v množství vyprodukovaného oxidu uhličitého u vybraných linií octomilky obecné, Drosophila melanogaster (třída hmyz, řád Dvoukřídlí). Byly porovnávány dvě kontrolní linie CantonS (divoký typ) a White eyed (bělooká linie) s mutantní linií AdoR- (octomilky s mutací v adenosinovém receptoru). Bylo předpo-kládáno, že kontrolní linie vyprodukují nižší množství oxidu uhličitého než mutantní linie. První část práce je věnována popisu adenosinového receptoru a působení adeno-sinu na metabolické pochody u savců a u hmyzu. Další důležitou součástí práce je podrobný popis metodiky měření respirace u mušek a popis chovu octomilek v labo-ratorních podmínkách. Výsledky měření a porovnání jednotlivých kontrolních linií s mutantní linií ukázaly, že mezi těmito liniemi nebyl statisticky prokazatelný rozdíl v produkci oxidu uhličitého.
The measurement respiration selected mutants at a fruit fly (Drosophila melanogaster)