Problematika obezity ve vztahu k sebepojetí a kvalitě života - Rychová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou obezity a jejími důsledky na sebepojetí a kvalitu života dospělých jedinců. V teoretické části jsou shrnuty základní poznatky ohledně těchto tří fenoménů, je objasněna relevance problému obezity z pohledu celosvětových i tuzemských analýz a též jsou zde rozpracovány některé dostupné studie týkající se vlivu obezity na psychiku člověka. V empirické části bylo zkoumáno, zda je přítomnost obezity spojena se sebepojetím, tělesným sebepojetím a kvalitou života u dospělých. Dále byla u jednotlivých skupin sledována tělesná nespokojenost a vztah tělesné nespokojenosti či Body Mass Indexu s tělesným sebepojetím. Byl realizován kvantitativní výzkum formou srovnávací a korelační studie u obézních jedinců a jedinců s hmotnostní normou. Pro sběr dat byly využity Physical Self - Description Questionnaire, Stunkard Figure Rating Scale a Škála spokojenosti se životem. Celkem bylo stanoveno šest hlavních i doplňujících hypotéz, přičemž všechny byly potvrzeny. O možných omezeních výsledků je pojednáváno v diskuzi.
The problem of obesity in relation to self- concept and quality of life
Keywords: Obezita; hmotnostní norma; BMI; sebepojetí; tělesné sebepojetí; kvalita života.; Obesity; normal weight; BMI; self - concept; physical self - concept; quality of life.