Vliv zákona o sociálních službách na nabídku a poptávku sociálních služeb v Českých Budějovicích - Schmidtschläger, Radim (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Sociální služby nejsou významné proto, že je potřebuje mnoho lidí, ale proto, že bez jejich působení by se významná část občanů nemohla podílet na všech stránkách života společnosti. Bylo by tak znemožněno uplatnění jejich lidských a občanských práv a docházelo by k jejich sociálnímu vyloučení. Sociální služby jsou poskytovány občanům, kteří je potřebují vzhledem ke svému zdravotnímu stavu, věku nebo nepříznivé sociální situaci, a kteří bez pomoci společnosti nemohou překonat tíživou sociální situaci nebo nepříznivé poměry. Plánovaná reforma sociálních služeb, jejíž výstupem je zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, se zaměřila na tři hlavní aktivity - plánování sociálních služeb, změnu financování sociálních služeb a standardy kvality sociálních služeb. V rámci stanoveného cíle bylo nutné zhodnotit a porovnat jednotlivé komunitní plány sociálních služeb v Českých Budějovicích a to pro období 2005 - 2007 a dále pak pro období let 2008 - 2013. Na základě těchto zjištění eliminovat případné nedostatky v postupu rozvoje a nabídce sociálních služeb v daném městě. Jako autor práce se domnívám, že cíl práce, byl splněn. Zpracovaná bakalářská práce ověřila potřebu zpracovávání plánu sociálních služeb města z důvodu využití pro realizaci střednědobého plánu kraje.
Influence of law of social services on supply and demand of social services in České Budějovice
Keywords: Sociální služby; uživatelé sociálních služeb; poskytovatelé sociálních služeb; plánování sociálních služeb; České Budějovice; Social services; Users social services; Providers social services; Scheduling social services; České Budějovice