Kvalita komunikace v rodinách používajících televizi jako kulisu - Skálová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na komunikaci v rodinách, které používají televizi jako kulisu každodenního života. Teoretická část pojednává o definici rodiny a o tom, co utváří rodinný systém, dále pak o komunikaci v rodině a o vnímání a používání televize v rodině. Hlavní výzkumné otázky jsou následující: Jak vypadá verbální komunikační realita rodin, které používají televizi jako kulisu? Jak vnímají svou komunikační realitu členové jednotlivých rodin zařazených do výzkumného souboru? Výzkumným souborem jsou čtyři rodiny v různých fázích vývojového cyklu, které používají televizi jako kulisu. Sběr dat proběhl pomocí techniky polostrukturovaného rozhovoru a pozorování, výstupy jsou analyzovány s důrazem na zachycení opakující se témat tak, aby bylo možné identifikovat a popsat obecné vzorce. Výstupy obou použitých metod byly shrnuty do podoby vícečetné případové studie sociální skupiny (rodiny), v rámci které je kladen důraz na aspekty komunikace v rodině a používání televize jako kulisy. Cílem práce bylo porozumět vnímání komunikace členy rodin, ve kterých je televize používána jako kulisa a rozpoznat jejich komunikačních zvyklosti tento cíl byl částečně splněn. Bylo prokázáno, že realita televize znějící na pozadí po většinu času, který tráví doma, do oblasti komunikace zasahuje, dále pak, že motivace jednotlivých členů v rámci jedné rodiny k používání televize jako kulisy a postoje k televizi se mohou lišit. Televize je nejčastěji vnímána jako způsob uniknutí před tichem, popřípadě jako ochrana proti pocitu samoty.
The quality of communication in families using television as a background
Keywords: Rodina jako systém; komunikace; televize; televize jako kulisa; Family as a system; communication; TV; television as a background