Proočkovanost proti papilomavirovým nákazám u žákyň 8. a 9. tříd základních škol v okrese Písek a jejich informovanost o této problematice - Marešová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se dotýká velice aktuálního a diskutovaného tématu jak v řadách odborníků, tak i laické veřejnosti. Zaobírá se zejména problematikou papilomavirových nákaz a očkováním proti těmto nákazám. Výzkum prokázal proočkovanost respondentek a také jejich úroveň znalostí o dané problematice. Na základě šetření se dospělo k pozitivnímu závěru, že proočkovanost dívek je velmi vysoká, dosahuje téměř 80 %. Mnoho dívek využilo možnosti plného hrazení očkování ve třinácti letech věku. Práce by měla sloužit jako zdroj a souhrn informací o viru HPV, o onemocněních, které způsobuje, o způsobu přenosu a epidemiologických opatřeních. Dále, co se týká rakoviny děložního čípku, informuje o rizikových faktorech, diagnostických metodách, terapii a v neposlední řadě o prevenci karcinomu cervixu.
Vaccination against the papilomavirus infections at female students 8th and 9 elementary school classes in the region Písek and their awareness of the issues
Keywords: Papilomavirové nákazy; Prevence; Proočkovanost; Rakovina děložního čípku; Screening; Sexuálně přenosné choroby; Cervical cancer; Papillomavirus infections; Prevention; Screening; Sexually transmitted diseases; Vaccination coverage