Průvodce sonografickým vyšetřením - informační leták pro pacienty - Vopelková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce je shrnout dostupné informace o ultrazvuku a sonografických vyšetřeních a vytvořit návrh informačního letáku, ze kterého by se nejen pacienti mohli dozvědět nejdůležitější informace o ultrazvukovém vyšetření. V teoretické části této práce jsou shrnuty stávající poznatky o ultrazvuku, jeho fyzikálních vlastnostech a interakcích s prostředím. Je zde přehledně vylíčena historie ultrazvuku, a především jsou charakterizovány komponenty ultrazvukových přístrojů využívaných při diagnostice, módy zobrazení výsledků, průběh sonografického vyšetření a následně i využití ultrazvuku v konkrétních medicínských oborech. V praktické části této práce jsou formulovány dvě výzkumné otázky. První z nich se snaží zjistit, zda jsou pacienti řádně informováni o ultrazvukovém vyšetření, druhá zkoumá, zda by veřejnost měla zájem o informační leták shrnující podstatné informace o tomto vyšetření. Abychom na ně mohli odpovědět, byl proveden dotazníkový průzkum na vzorku 163 respondentů. Z dotazníku vyplývá, že více jak polovina pacientů postrádá poučení před ultrazvukovým vyšetřením a 68,7 % dotázaných dotazníku by ocenilo informační leták, týkající se ultrazvukového vyšetření. Nedílnou součástí práce je proto i návrh takového letáku, který by mohl být poskytnut nemocnicím a poliklinikám a umístěn do čekáren nebo být vyvěšen na jejich webových stránkách. V závěru bakalářské práce se nachází shrnutí obsahu práce, její nejdůležitější výsledky a možné další řešení dané problematiky.
Guide to ultrasonic examination - an information leaflet for patients
Keywords: Ultrazvuk; ultrasonografie; ultrazvuková diagnostika; Dopplerův jev; průběh vyšetření; ultrazvuk v medicíně; informační leták; Ultrasound; ultrasonography; ultrasound diagnostics; Doppler effect; the course of the examination; ultrasound in medicine; informational leaflet