Sídlištní objekty bylanské kultury (Ha C2-Ha D1) z Tuřan, okr. Kladno - Volná, Petra; Unger, Jiří; Kovačiková, Lenka; Novák, Jan (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2018)
Záchranný archeologický výzkum byl vyvolán na podzim roku 2010 skrývkou komunikací a pokládkou inženýrských sítí v obci Tuřany (k. ú. Byseň, okres Kladno) pro plánovanou výstavbu 72 rodinných domů ve východní části obce. Dohledem při zemních pracích bylo zjištěno narušení archeologických situací a po začištění již skryté plochy byly detekovány celkem čtyři sídlištní objekty ze starší doby železné (rozsah skrývky komunikací je patrný na lidarovém snímku na obr. 1). Výzkum, který provedl Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i., poté zdokumentoval polozemnici, přilehlou sídlištní jámu, zásobnici a otopné zařízení bylanské kultury (Unger 2010).
Settlement features of the Bylany culture (Ha C2 - Ha D1) from Tuřany, Kladno District from Tuřany, Kladno District
Keywords: Tuřany; Halštatské období; archeozoologie; antropologie; bylanská kultura; Tuřany; Bylany culture; Hallstatt period; settlement; archaeozoology; anthracology; pottery and daub analysis