Současný nutriční software a jeho využití - Žák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Sledování stravování má za následek spoustu benefitů a protektivních faktorů. Vyhnout se tak můžeme chronickým onemocněním jako jsou obezita, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění nebo hypertenze. Za tyto onemocnění mnohdy může nadměrný příjem potravy, a proto je dobré své jídlo kontrolovat a monitorovat pomocí dnešních modernějších metod. Cílem práce bylo popsat nejznámější a nejpoužívanější programy pro zápis příjmu potravy a poukázat na to, jak nahradily metody staršího typu, které měly spoustu nevýhod. Druhým cílem bylo kvalitativně porovnat databáze současně dostupných nutričních softwarů, které pomáhají monitorovat příjem potravy. Výstupy programů se porovnávaly se známým českým nutričním programem Nutriservis. K naplnění cílů byly vybrány 4 další nutriční programy s českými kořeny (Kalorické Tabulky, NutriData, Fitlinie a DietSystem). K těm pak byli potřeba respondenti stejného počtu, kteří poskytli svůj týdenní jídelníček. Jejich jídelníčky byly zapsány do nutričních programů. Do každého programu byl zaspán pouze jeden, takže každý jídelníček byl v jiném programu. Zároveň byl každý týdenní jídelníček přepsán do programu Nutriservis. Porovnávány byly průměrné týdenní hodnoty, které každý program ukázal s průměrnými hodnotami stejného jídelníčku z programu Nutriservis. Zkoumaná byla kvalita a úplnost databáze každého programu. Výzkum nakonec ukázal, že se v databázích zkoumaných programů dají nalézt velké nedostatky. Databáze programu Nutriservisu, který byl podroben nejrozsáhlejšímu porovnávání, byla zjištěna jako nedostatečná zejména v oblasti sledování vedlejších nutrientů, například vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a dalších. U mnoha potravin, které jsou zdrojem těchto nutrientů, Nutriservis nezobrazuje žádné výstupy. Bohužel Nutriservis není jediným programem, který by potřeboval doplnit údaje do své databáze. Práce zároveň poskytuje pomoc potencionálním uživatelům nutričních softwarů. Pomoc by mohla hlavně při výběru popisovaných programů. Uživatelé se mohou dozvědět, jak úplné jsou databáze programů, které používají nebo chtějí použít. Potravinová databáze ale samozřejmě není jediným faktorem, podle kterého nutriční program vybírat, avšak na základě její kvality je poté hodnocen celý jídelníček uživatele daného programu.
Current nutritional software and its use
Keywords: Nutriční software; nutriční programy; potrava; nutrienty; databáze; Nutrition software; nutrition programs; food; nutrients; database