Role sociálního pracovníka při ochraně lidských práv - Remešová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zjistit, jaká je role sociálních pracovníků při ochraně lidských práv z pohledu vedoucích služeb a z pohledu sociálních pracovníků. Následně porovnám, jak se pohledy sociálních pracovníků a vedoucích služeb liší. Také zjistím, jak se role sociálního pracovníka mění v kontextu poskytované služby. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické práci se nachází informace o právních předpisech chránících lidská práva, je zde vysvětlen pojem role z pohledu sociální práce a také definice pojmu sociální práce a s ní spjaté základní pojmy. V praktické části bakalářské práce jsem zvolila metodu kvalitativního výzkumu. Data jsem sbírala pomocí polostrukturovaného rozhovoru se 4 vedoucími zařízení poskytujících sociální služby a se 6 sociálními pracovníky z těchto i jiných zařízení. Rozdílné počty jsou způsobeny tím, že v některých zařízeních jsem uskutečnila rozhovor pouze se sociálním pracovníkem z důvodu časové vytíženosti vedoucího služby. Jeden z vedoucích pracovníků pracuje zároveň jako sociální pracovník. V praktické části je považován za vedoucího zařízení. Při výběru respondentů jsem se snažila oslovit pracovníky poskytující terénní, ambulantní i pobytovou službu. Také jsem se rozhodla, že rozhovory uskutečním s pracovníky poskytujícími služby sociální péče, prevence i poradenství. Ve výsledku tedy nebude zřejmý jen rozdíl pohledu na ochranu lidských práv mezi sociálním pracovníkem a vedoucím služby a mezi sociálními pracovníky navzájem, ale i rozdíly v různých zařízeních poskytující sociální služby. Výsledky ukázaly, že sociální pracovník může při ochraně lidských práv zastávat mnoho rolí a pohybuje se na tenké hraně mezi pomocí a kontrolou klientů. Tyto role se ale v různých zařízeních lišily a lišil se i důraz na stěžejnost konkrétního práva. Také se prokázala shoda mezi sociálními pracovníky a vedoucími sociálních služeb z totožných zařízení. Výsledky mé práce mohou být užitečné pro zvýšení povědomí široké veřejnosti o problematice dodržování lidských práv u sociálních pracovníků. Zároveň může ukázat pestrost poskytovaných sociálních služeb v ČR. Odborné veřejnosti může práce poskytnout pohled na roli sociálního pracovníka při ochraně lidských práv v kontextu různých druhů a forem poskytovaných sociálních služeb.
The role of a social worker in the protection of human rights
Keywords: Lidská práva; role; sociální práce; sociální pracovník; vedoucí sociální služby; Human rights; role; social work; social worker; team leader