Arthur C. Danto a idea konce umění - Filipov, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
V této bakalářské práci bude kladen důraz na teorii umění amerického filosofa a estetika Arthura C. Danta. Stěžejními body práce bude objasnění pojmu "Svět umění" a hledání kořenů i explanační síly teorie o proklamovaném konci umění, k čemuž bude využit krátký náhled do filosofie G. W. F. Hegela a samotný text Konec umění od Arthura C. Danta. V závěru práce pak bude tato teze podrobena alternativním pohledům Noëla Carrolla a Michaela Kellyho, přičemž se dotkneme otázky, co onen proklamovaný konec znamená pro moderní umění.
Arthur C. Danto and the Idea of the End of Art
Keywords: Danto; svět umění; Hegel; konec umění; moderní umění.; Danto; the artworld; Hegel; the end of art; modern art.