Jane Austen's characters Elizabeth Bennet and Emma Woodhouse and their social position - Hrdá, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce je analýza společenského postavení hlavních postav v románech Jane Austenové, konkrétně Pýchy a Předsudku a Emmy. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř kapitol. První se zabývá autorkou Jane Austenovou, jejím životem a tvorbou a následně autory, jež Austenovou ovlivnili při jejím psaní. Druhá kapitola nám přibližuje dobu, kdy autorka žila, tedy Anglii 19. století. Době se přezdívalo Regentská Anglie a přiblížíme si zde roli a rozdíly v životě žen a mužů a ekonomickou situaci, jak obecně v 19. století, tak v románech Jane Austenové. Budou uvedeny příklady, kolik vydělávali hlavní hrdinové. Třetí část už se soustředí na samotnou hlavní postavu románu Emma. Popisuje rysy, kterými se Emma liší od ostatních hrdinek ve zbytku Austenových románů. Zároveň projednává její postavení v kruhu společnosti, ve kterém se vyskytuje. Druhá podkapitola odkrývá vztah s nejbližšími postavami, se kterými Emma přišla do kontaktu. Poslední kapitola Elizabeth Bennetová má trochu jinou strukturu než předchozí, i přes to že cílem práce je hlavní hrdinky vrhnou na stejné světlo. Vymezuje limity Bennetovy rodiny, které souvisí s jejich příjmem, a tudíž limituje jejich společenské postavení ve společnosti. V poslední kapitole je zahrnuta i Elizabetina ženskost. Na závěr práce porovnávám naše dvě hrdinky, konkrétně jejich osobnost, pohled na manželství, rozvoj charakteru a sociální postavení.
Jane Austen's characters Elizabeth Bennet and Emma Woodhouse and their social position
Keywords: ženské postavení; Jane Austenová; regentská Anglie; Elizabeth Bennet; Pýcha a předsudek; Emma Woodhouse; Emma; společnost v 18. a 19. století; women's position; Jane Austen; Regency era; Elizabeth Bennet; Pride and Prejudice; Emma Woodhouse; Emma; society in 18th and 19th century