Sexuální výchova a sexuální zkušenosti adolescentů - Mezerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá sexuální výchovou a sexuálními zkušenostmi adolescentů. Důraz je kladen na adolescenci jako rizikové období a na důležitost sexuality v životě člověka. Teoretická část zahrnuje tři tematické celky ? adolescence, sexualita a sexuální výchova. V praktické části věnuji pozornost pohledu adolescentů na tuto problematiku. Cílem práce je zjistit, jaké sexuální zkušenosti adolescenti mají a nakolik pojetí sexuální výchovy na ZŠ odpovídá jejich potřebám. Výzkum byl proveden kvantitativně mezi studenty ve věku 15-18 let. Data byla získána pomocí nestandardizovaného anonymního dotazníku. Pak byla zpracována do tabulek a grafů. Výsledky výzkumu ukázaly, že podle adolescentů není sexuální výchova na základních školách dostačující. Další výsledky nám přiblížily sexuální život adolescentů a jejich pohled na význam sexu ve vztahu.
Sex education and sexual experience of adolescents
Keywords: adolescence; identita; sexualita; sexuální výchova; sexuální zkušenost; první pohlavní styk; adolescence; identity; sexuality; sexual education; sexual experience; first sexual intercourse