Ochrana obyvatelstva jako součást integrovanného záchranného systému - Holejšovský, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce na téma ''Ochrana obyvatelstva jako součást integrovaného systému'' je rozdělena do několika částí, které souhrnně tvoří materiál, který poskytuje informace o ochraně obyvatelstva jako součásti integrovaného záchranného systému. Toto byl jeden z cílů této práce. V první části je popsán integrovaný záchranný systém a uvedena základní legislativa, která je s ním spojena. Ve druhé části je popsána ochrana obyvatelstva, základní legislativa, která s ní souvisí, pojmy s ní spojené a základní organizační a technické opatření ochrany obyvatelstva. V dalších dvou kapitolách je popsáno zařízení civilní ochrany a Institut ochrany obyvatelstva. Součástí práce je také vyhodnocený anonymní dotazník, který byl zaměřen na zjištění znalostí zkoumaného souboru v oblasti ochrany obyvatelstva. Toto byl další z cílů práce. V souvislosti s bakalářskou prací byly stanoveny dvě hypotézy: 1. Obyvatelstvo má dostatečnou možnost získávat informace o zásadách správného chování při vzniku mimořádné události a krizových stavech, zná základní formy pomoci a svépomoci při ohrožení nebo vzniku mimořádné události či krizového stavu. Tato hypotéza byla potvrzena. 2. Mezi obyvateli stále zůstává povědomí ochrany obyvatelstva dle zásad ochrany před rokem 1989. Také tato hypotéza byla potvrzena.
Citizen protection as a part of integrated rescue system
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Ochrana obyvatelstva; Hasičský záchranný sbor; Varování; Ukrytí; Evakuace; Nouzové přežití; Integrated Rescue System; Citizen protection; Fire rescue brigade; Warning; Evacuation; Concealment; Emergency survival