Kendó jako výchovně-vzdělávací systém - Laibrt, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce představuje japonské bojové umění Kendó jako výchovně-vzdělávací systém. V první kapitole se zabývá jednotlivými myšlenkovými zdroji Kendó a dále popisuje jednotlivá období historického vývoje a jeho současnou podobu. V druhé kapitole práce popisuje Kendó jako výchovně-vzdělávací systém, jeho ideovou, obsahovou, metodickou a organizační dimenzi. Práce obsahuje obrazovou přílohu, na níž je zobrazena výstroj a výzbroj, která se používá k praktikování bojového umění Kendó.
Kendo as an educational system
Keywords: Kendó; výchovně-vzdělávací systém; bojové umění; Japonsko; japonská kultura; samuraj; Kendo; educational system; martial art; Japan; japanese culture; samurai