Genetické markery v hodnocení diverzity - Pitrová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce bylo shrnutí informací o biodiverzitě a genetické variabilitě a o faktorech, které tuto variabilitu ovlivňují. Podrobněji jsou potom popsány genetické zdroje hospodářských zvířat, genetické zdroje koní, zejména pak starokladrubského koně, jakožto české kulturní památky. Toto plemeno je názorný živoucí příklad toho, jak lze využít genetickou informaci pro šlechtění a pro zachování druhu.
Genetic markers in the evaluation of diversity
Keywords: diverzita; genetický marker; genetický zdroj; národní program; starokladrubský kůň; diversity; genetic marker; genetic origin; national program; Old Kladruber horse