Ideál křesťanského rytířství v očích Šťastného Václava Pětipeského z Chýš a Egrberku na přelomu 16. a 17. století - Žitný, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se v historickoantropologickém pohledu zabývá cestami a způsoby, jimiž původně středověký ideál křesťanského rytířství, oživený v druhé polovině 16. století novými osmanskými výboji, pronikal na přelomu 16. a 17. století do prostředí české nižší šlechty. Téma je studováno na příkladu nižšího šlechtice Šťastného Václava Pětipeského z Chýš a Egrberku. Důraz je kladen na osvětlení obsahů a proměn myšlenkového světa sledovaného dějinného aktéra v celoživotním časovém úseku s přesahy do rodové historie Pětipeských z Chýš a Egrberku. Práce je příspěvkem ke studiu každodennosti, politických aktivit a myšlení české předbělohorské nižší šlechty v kontextu nových badatelských přístupů k politickým dějinám.
The ideal of "miles christianus" in the eyes of Šťastný Václav Pětipeský of Chýše during the turn of 16th and 17th Centuries
Keywords: nižší šlechta; rytířstvo; ideál křesťanského rytířství; miles christianus; předbělohorská doba; turecká expanze; konfesionalizace; historická antropologie; každodennost; myšlenkový svět; lower nobility; chivalry; the ideal of christian knighthood; miles christianus; pre-White Mountain period; Ottoman Empire expansion; confessionalization; historical anthropology; everyday life; inner thinking