Může být grafický design umění? - Tejmar, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Student se ve své bakalářské práci bude zabývat příbuzností artefaktů grafického designu a (vizuálního) umění, respektive hledat paralely mezi oběma typy tvorby. Pokusí se vymezit pojem grafického designu a porovnat jeho posuzování a hodnocení s tím, jak se běžně přistupuje k uměleckým dílům. Naznačí, že se grafický design může stát uměleckým dílem, a pokusí se určit podmínky, kdy k tomu dochází. Hodlá též poukázat na momenty, kdy plakát, logo atp., mohou vyvolávat emocionální zážitek a motivovat diskuze velmi blízké těm, které máme spojené s vysokým uměním, a to nikoliv přesto, že je jeho posláním něco propagovat, ale právě proto, že tomu tak je.
Can Graphic Design Be Art?
Keywords: Grfický design; Umění; graphic design; art