Čertovy obrázky v historii a současnosti (výtvarná realizace mariášových karet) - Smilová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce se skládá ze dvou základních částí. Z části teoretické, kterou právě držíte v ruce a z části praktické, kterou najdete ve zmenšené verzi reprodukova-nou v obrazové příloze a jejíž originály budou prezentovány při její obhajobě. V praktické části své práce jsem vytvořila kompletní soubor mariášových karet, technikou kolorovaného linorytu. V teoretickém doprovodu výtvarné části se zabývám historií a současností karetní hry. Dočtete se o původu karet, o jejich cestě na evropský kontinent a jejich putování po něm, o kartách v českých zemích a o současném karetním světě. Dále se věnuji druhům karet, zejména kartám mariášovým (ty dokonce tvoří samostatnou kapitolu), karetním hrám (především hrám na našem území a hrám hraným mariášovými kartami), techno-logii výroby karetních listů a hráčům. Celou jednu kapitolu jsem pak zasvětila povídání o mé praktické realizaci kolekce mariášových karet, kde objasňuji jak volbu tématu, tak vznik jednotlivých figur a barevnost.
The Devils Books in History and Present (Art Realisation of Whist Cards)
Keywords: mariáš; karty; karetní hry; hry; historie karetních her; linoryt; čertovy obrázky; whist; cards; card games; games; history of card games; lino-cut; devil's books