Židé v Českém Krumlově od sklonku 19. století do německé okupace Sudet. - Mondek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se týká zejména poslední fáze židovského osídlení v Českém Krumlově od založení židovské náboženské obce v tomto městě (1893) do jeho německého záboru (1938). Popisuje hlavní aspekty osudu židovských obyvatel v období Druhé republiky a také nacistickou genocidu Židovstva. Je v ní věnována pozornost významným osobnostem z řad zdejší židovské komunity a jejich hospodářskému a kulturnímu přínosu. V textu je též pojednáno o dochovaných památkách židovské kultury, o synagoze a židovském hřbitově, o jejich současném stavu a možnostech budoucího kulturního využití synagogy. Pro sepsání práce byla použita odborná literatura a archivní prameny. Další informace byly čerpány z rozhovorů s pamětníky a z hodnocení současného stavu židovských památek na základě autopsie.
Jews in Český Krumlov betweenn the end of 19th century and the German occupation of Sudety in 1938.
Keywords: Židé; Český Krumlov; ŽNO; synagoga; Spiro; Jews; Český Krumlov; Jewish Community; synagogue; Spiro