Rodinná politika na lokální úrovni - Filipová, Věra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá rodinnou politikou na lokální úrovni obce Benešov. V důsledku nastávajících změn (demografických, rodinných vzorců, ekonomických, pracovního trhu, sociálních) je třeba, aby rodinná politika reagovala pružně a chránila rodinu před sociálními dopady a chudobou. Proto je důležité správné uchopení této problematiky, její provázanost s rolí státu, ale také zvolení vhodných prorodinných opatření ve prospěch mladých rodin s dětmi. Všechna tato opatření pomáhají naplňovat zdravý růst dětí, fungování rodiny, zlepšování rodinného života a obecně mají potencionální vliv na blaho rodiny. Teoretická část je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První kapitola je zaměřena na rodinu. Druhá celkově popisuje rodinnou politiku, definice, cíle a nástroje. Třetí kapitola se zabývá rodinnou politikou na úrovni krajů a obcí a poslední se věnuje sociodemografické charakteristice Benešovska. Dále teoretická část vychází z vládních, ale i regionální dokumentů na úrovni obcí a krajů. V rámci výzkumného šetření byl stanoven jeden hlavní cíl a dva dílčí cíle. Hlavním cílem bylo zjistit rozsah prorodinných opatření v obci Benešov realizovaných v letech 2010-2013. První dílčí cíl měl za úkol zmapovat dostupnost veřejných služeb v Benešově, které mohou využít rodiče dětí předškolního věku při umísťování do předškolních zařízení. Druhým dílčím cílem bylo zmapovat názory na rozsah prorodinných opatření. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: 1. Jaká prorodinná opatření byla realizována v obci Benešov v letech 2010-2013? 2. Jaká je dostupnost veřejných služeb pro děti předškolního věku na území obce Benešov?V empirické části bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumného šetření. Šlo o metodu dotazování formou polostrukturovaného rozhovoru.Ke zmapování dostupnosti veřejných služeb pro děti předškolního věku v Benešově byla využita analýza dokumentů. Z výsledků kvalitativního výzkumného šetření je zřejmé, že realizace prorodinných opatření v dané lokalitě reaguje na demografický vývoj a vychází také z potřeb rodin. Důležitou roli sehrávají nabízející se možnosti, ale také i omezené rozpočtové možnosti aktérů prorodinných opatření. Závěry ukazují, že město Benešov se snaží o maximální podporu mladých rodin realizací nových prorodinných opatření, ale zároveň jsou zde i určité slabiny. Byla vybudována nová dětská hřiště, otevřena kontejnerová školka. Město Benešov podporuje a rozvíjí bydlení. Došlo k rozšíření dopravní infrastruktury, sociálních a zdravotních služeb. Bylo nabízeno více volnočasových aktivit a došlo k podpoře preventivních aktivit. Do plnění prorodinných opatření se zapojila i nově vzniklá nestátní zařízení, jako jsou například mateřská centra. Respondenti uvádějí jako velmi žádoucí posílení kapacit míst ve veřejných mateřských školách. Otevřít další jesle, které jsou v Benešově jediné a tím umožnit snadnější návratnost matek do zaměstnání. Bakalářská práce popisuje názory respondentů na rozsah prorodinných opatření. Zde jsou nejvíce zmiňovány ovlivňující faktory. Dalšími zmiňovanými názory jsou potřeby rodičů, jako je například nedostatek míst ve veřejných mateřských školách, málo jeslí. Dále vznik firemních školek, ostatních služeb (hlídání dětí s handicapem). Je upozorňováno na nedostatečnou variabilitu provozních dob předškolních zařízení. Respondenti často uvádějí ekonomickou situaci rodin, ceny za poskytování služeb předškolního vzdělávání. V rámci výzkumného šetření byly zjištěny ceny služeb za poskytování předškolního vzdělávání ve veřejných a soukromých mateřských školách, ale také i mateřských centrech. Došlo ke zjištění názorů na nejčastěji využívané služby, ale i překážky. Často opakujícím názorem byla spolupráce, kdy nejvíce byla hodnocena spolupráce s představiteli města Benešov, ostatními úřady, zařízeními, ale v neposlední řadě i samotná spolupráce s rodiči dětí. Spolupráce je základem pro přínos rodin žijících v tomto regionu.
Family Policy at the Local Level
Keywords: Dítě; potřeby; prorodinná opatření; rodina; rodinná politika; služby; spolupráce; Child; needs; family-friendly measures; family; family policy; services; cooperation