Názory občanů Novohradska na dobrovolnou imigraci cizinců do Čech a jejich sociální integraci . - Kolářová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá studiem názorů české populace, přesněji občanů Novohradska na imigraci do ČR. Došli jsme k zajímavému závěru, že občané Novohradska, se kterými jsme pracovali ve své práci, nejsou dostatečně ztotožněni s touto problematikou. Také to vypovídá o tom, že někteří jedinci mají xenofobní postoje a snaží se odpovědím na otázky týkající se imigrace vyhnout. Lidé mají různé postoje k jednotlivým skupinám imigrantů a tyto postoje rozlišují podle toho, jak jsou cizinci schopni se přizpůsobit a splynout s okolím asimilovat se. Neutrální postoj zaujímají k etnickým příbuzným Slovákům a Polákům, k jedincům jiné etnické a kulturní příslušnosti se však staví negativně. Imigrace cizinců do České republiky se stále zvyšuje. Jak vnímá česká veřejnost příchod imigrantů? Našim výzkumem jsme potvrdili, že cizinci jsou vnímáni spíše pozitivně. Jejich příchod není zcela odmítán jsou vítání ti, kteří jsou schopni se uplatnit na trhu práce, naučit se česky a přijmout český způsob života. Výzkumná část kvantitativního výzkumu bakalářské práce byla realizována dotazníkovým šetřením u respondentů. Získaná data ve své práci jsem zpracovala tak, aby byly ověřeny stanovené hypotézy. Respondenty byli občané ČR v oblasti Novohradsko.
Opinions of Novohradsko region citizens on the voluntary immigration of foreigners to the Czech republic and their social integration.
Keywords: Azyl; asimilace; integrace; imigrant; cizinec; migrant; rasa; asylum; assimilation; integration; immigrant; stranger; migrant; race