Urbanonyma v Ostrově - Kocourková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou pojmu urbanonymum a následným výzkumem urbanonym města Ostrova z hlediska jejich změn v šesti historických etapách 20. století. Do skupiny urbanonym jsou zařazeny názvy ulic, parků, sadů mostů, kostelů, kaplí, klášterů, významných budov a památek historického jádra i nové části města. Získaná urbanonyma jsou analyzována a roztříděna podle sémantické motivace. Pozornost je zaměřena na faktory, které motivaci ovlivňují, a na jejich následné proměny v průběhu let. Vývoj uličního názvosloví je sledován se zřetelem k honorifikační motivaci a zastoupení jednotlivých typů motivů, které se při ní uplatňují. Cílem práce je systematické zmapování ostrovských urbanonym a přispění k místní toponymii, jíž se dosud nikdo nezabýval.
Urbanonyms in the city of Ostrov
Keywords: urbanonymie; onomastika; toponymie; honorifikace; sémantická motivace; Ostrov; street names; urbanonyms; toponymy; honorific motivation; semantic motivation; Ostrov