Realita povolání předškolního pedagoga - Rothová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou povolání začínajícího pedagoga. Práce je rozdělená na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřená na definování pojmu začínající učitel, na legislativní požadavky, které jsou kladeny pro výkon povolání učitel/ka MŠ a na podporu, která je ze strany zákona začínajícím učitelům poskytnuta. V práci jsou dále uvedeny názory odborníků k problematice povolání učitele. V praktické části jsou prezentovány výsledky z kvalitativního výzkumu, prostřednictvím kterého bylo zjišťováno, jaké jsou současné pohledy začínajících učitelů na realitu jejich povolání. Z rozhovorů následně vyplývají problémy, se kterými se pedagogové potýkají a naopak činnosti, v kterých jsou si jistí a disponují jimi. Je zde možnost srovnání představ a reality, se kterou začínající učitelé do svého prvního zaměstnání nastupovali.
Reality profession preschool educator
Keywords: podpora učitelům; uvádějící pedagog; vstupní problémy začínajícího pedagoga; vzdělání pedagoga; začínající učitel; teacher´s support; starting educator; input problems of a novice teacher teacher´s education; beginning teacher