Příběh hladové housenky: anotace chuťových receptorů předivky Yponomeuta evonymella - Bobryshava, Kseniya (Jihočeská univerzita, 2023)
Předivky rodu Yponomeuta jsou důležitým modelovým organismem pro studium sympatrické speciace a adaptace. Evoluce jednotlivých druhů rodu Yponomeuta je spojována s přesmykem na nové živné rostliny, který může být způsoben změnami genů pro chuťové receptory. Tato bakalářská práce se zabývá sekvenováním a anotací cukerných receptorů předivky zhoubné (Yponomeuta evonymella). Přes použití různých sekvenačních postupů se podařilo získat pouze částečné sekvence oblastí kódujících cukerné receptory. Výsledky však naznačují zajímavé evoluční změny v těchto genech, např. potenciální nedávnou duplikaci.
The story of the hungry caterpillar: annotation of the gustatory receptors of the small ermine moth Yponomeuta evonymella
Keywords: Yponomeuta; předivky; cukerné chuťové receptory; sekvenování nové generace; skládání genomu de novo; technologie Oxford Nanopore.; Yponomeuta; small ermine moth; sugar gustatory receptors; Next Generation Sequencing; de novo assembly; Oxford Nanopore technology.