Současní italští autoři detektivních románů: Andrea Camilleri a Gianrico Carofiglio - Siviglia, Dario (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá životem a literární tvorbou dvou novodobých autorů detektivních románů, kterými jsou Andrea Camilleri a Gianrico Carofiglio. První tematická kapitola uvádí detektivní žánr do kontextu moderní italské literatury. Následuje popis historického vývoje a postupné expanze italské detektivky z Itálie až na území České republiky, kde se tato díla vzápětí začala překládat do českého jazyka. Druhá a třetí kapitola je věnována výše uvedeným autorům. Nejprve je stručně vypsány biografické informace a dále následuje detailní analýza jejich literární tvorby. Čtvrtá a poslední kapitola se zabývá díly obou autorů z komparatistického hlediska.
Contemporary Italian authors of detective novels: Andrea Camilleri and Gianrico Carofiglio
Keywords: Italská detektivka; Andrea Camilleri; Gianrico Carofiglio; Italian detective story; Andrea Camilleri; Gianrico Carofiglio