Analýza vnitřního prostředí vybrané společnosti - Maruška, Karel (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé diplomové práce bylo charakterizovat a analyzovat vybrané aspekty vnitřního prostředí konkrétní firmy s důrazem na finanční analýzu a navrhnout případné změny. Společnost Fronius Česká republika s.r.o. se snaží o další rozšíření svých poboček. Další pobočkou, která byla otevřena, byla pobočka v Ostravě. Tato pobočka zahájila oficiálně svůj provoz 19. května 2011. Příznivým faktem je, že všichni manažeři společnosti Fronius Česká republika s.r.o. absolvovali kurz Manažerské dovednosti. Hlavním cílem tematických seminářů bylo zasadit to, co manažeři běžně využívají v praxi, do širšího rámce a ukázat jim i jiné úhly pohledu na práci manažera. Dalším příznivým faktem je, že společnost jako první odbytová dceřiná společnost v rámci koncernu Fronius získala certifikaci ISO 9001:2008, která prověřuje systém managementu kvality stanovený institucí International Organisation for Standarisation (ISO). Má diplomová práce obsahuje analýzu absolutních ukazatelů, analýzu finančních poměrových ukazatelů, výpočet bankrotních a bonitního modelu, charakteristiku výrobního sortimentu a nabízených služeb a analýzu oblasti řízení lidských zdrojů a SWOT analýzu. V oblasti finanční analýzy dosáhla společnost velmi dobrých výsledků a to jak v části poměrových ukazatelů, tak při hodnocení bankrotních a bonitních modelů. Výsledky byly ovlivněny výrazným poklesem zisku v roce 2009. Za přínos práce považuji provedení a zhodnocení finanční analýzy spolu s bonitními a bankrotními modely ve společnosti Fronius. V takovémto rozsahu v dané společnosti analýzu zatím nikdo neprovedl. Dalším přínosem je sestavení SWOT analýzy, uvědomění si zejména slabých stránek a ohrožení a navržení možných změn pro další rozvoj společnosti.
Internal environment analysis of a particular company
Keywords: Finanční analýza; řízení lidských zdrojů; SWOT analýza; vnitřní prostředí; bankrotní modely; Finacial analysis; human resource management; SWOT analysis; internal environment; bankruptcy models