Porovnání plastových výtisků vyrobených na vybraných modelech 3D tiskáren - Janovský, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním mechanických vlastností a kvality po-vrchu u vybraných zkušebních vzorků vytištěných na třech různých 3D tiskárnách, které používají jako vstupní materiál PET-G. Na vytištěných vzorcích byly prováděny celkem tři zkoušky porovnávající jejich mechanické vlastnosti, konkrétně tahová zkouška, zkouška vrubové houževnatosti a optická zkouška kvality povrchu. Pro tiš-tění vzorků byly použity odlišné 3D tiskárny, kterými jsou Creality Ender-3 V2, PRUSA i3 MK3 a upravená tiskárna Tevo Tarantula s vyměněnými komponenty. Mo-dely byly pro 3D tisk zpracovány slicerem PrusaSlicer.
Comparison of plastic prints produced on selected models of 3D printers
Keywords: mechanické vlastnosti; kvalita povrchu; PET-G; technologie 3D tisku; mechanical properties; surface quality; PET-G; 3D print technology